woensdag 19 augustus 2015

Dag 13 - Biltmore Estate & Chimney Rock

Vanochtend zijn we naar het grootste huis uit de Verenigde Staten gegaan; de Biltmore Estate. Kaarten kosten normaal $64 per persoon, maar via Craigslist (soort Martkplaats) hebben we gisteren nog een employeekaartje voor $30 op de kop kunnen tikken. Het was nog even zweten bij de ingang maar we kwamen er gewoon mee naar binnen:

Het huis is tussen 1889 en 1895 gebouwd door George Washington Vanderbilt; zoon van een rijke Amerikaanse familie met Nederlandse voorouders. Het huis heeft 250 kamers en 16.622 vierkante meter aan vloeroppervlak:

Als je binnenkomt sta je meteen in de Winter Garden:

De banketzaal is de grootste kamer in het huis. De kamer is 20 meter lang en 14 meter breed en heeft een 20 meter hoog plafond. Er kunnen 64 mensen tegelijkertijd aan tafel. Aan de muren hangen Vlaamse tapijten die in 1887 in Parijs zijn gekocht:

De veranda, om even bij te komen...

... en van het uitzicht te genieten:

In de bibliotheek staan meer dan 10.000 boeken. Het schilderij op het plafond komt uit het Palazzo Pisani in Venetie. Vandervilt heeft het op een van zijn reizen naar Europe gekocht en meegenomen:

George Vanderbilt's slaapkamer keek uit over de estate. De meubelen zijn gemaakt van walnoothout en geinspireerd op de barokstijl.

De slaapkamer van mrs. Vanderbilt's ligt er tegenover. De kamer is tussen 1897-1898 ingericht met satijnen en zijden bekleding in de stijl van Louis XV:

Achter het huis liggen een aantal tuinen en een kas uit 1895:

Er stond nog een ranzig uitziende bloem, die leek ook uit die tijd te komen:

Op een kilometer of 5 van het woonhuis ligt Antler Village; een soort dorpje dat in 2010 gebouwd is rondom de wijngaard.

Er wordt hier ondertussen ruim 30 jaar wijn geproduceerd. Normaal gesproken kon je daar ook wat van proeven, maar 11:00 was schijnbaar nog te vroeg voor ze. Het ging om wijn, dus ik vond het geen ramp, als het nou een bierbrouwerij was geweest...

Toen we weggingen bij Biltmore kwamen we langs de meest romantische Mc Donalds ooit; binnen speelt een automatische piano:

En ze hebben zelfs een open haard om het een beetje gezellig te maken terwijl je je Big Mac eet. Er stond een bordje met "Now Hiring", dus misschien blijven we wel hier:

's middags zijn we naar Chimney Rock State Park, op een kilometer of 40 van Asheville gereden. Om de zoveel minuten zie je hier een kerk. Deze was wel erg mooi, met het beekje ervoor:

Hoogtepunt van het park is de 96 meter hoge Chimney Rock. Die kan je beklimmen, maar gelukkig is er ook een lift... alleen deed die het niet vandaag, hebben wij weer!

Normaal gesproken ben je in 30 seconden boven, maar wij mochten de 500 traptreden op. Het uitzicht was alle moeite wel waard:


Bovenop stond de vlag te wapperen. Uiteraard zou ik haast zeggen; het is Amerika:

Onderaan het parkje stroomt een klein riviertje, de Wolf Creek.

Op weg terug naar het hotel zijn we wat gaan eten bij deze General Store. Je ziet de donkere wolken er al boven hangen. Ze voorspellen voor vandaag de hele dag regen, maar het is vrijwel droog gebleven...

Na de schietpartij in een kerk in Charleston een maand of twee terug is de Confederate Flag in de ben gedaan, maar hier in het zuiden zie je ze toch nog regelmatig hangen bij huizen en winkels:

's avonds zijn we nog naar de Basilica St. Lawrence gegaan.

De kerk is in 1905 ontworpen en gebouwd door de Spaanse architect Rafael Guastavino. Het is de enige basiliek in het westen van North Carolina. De glas-in-lood ramen komen uit Duitsland:

Het altaar is gemaakt van marmer uit Tennessee:

Afgelopen maand was er in Amerika een rel over "Planned Parenthood"; een organisatie die blijkbaar geaborteerde baby-onderdelen doorverkocht. Mooi momentje om even voor te bidden, vind men hier:

's avonds gingen we nog even pinnen bij de Walmart, geeft dat ding alleen maar vijfjes en kapt er opeens mee na $95. Laatste biljet hangt klem in het apparaat en er mist nog $60:

Medewerkster erbij geroepen en die kreeg het voor elkaar om het apparaat te fixen. Uiteindelijk een beste lading UNC-shirtjes en $5-biljetjes gescoord hier in North Carolina ^_^

Morgen gaan we naar Charleston in South Carolina. Vanochtend was op het nieuws dat daar gisteren flink wat regen is gevallen. Wij zitten geloof ik iets van het centrum af, dus hopelijk ligt het hotel niet bij zoiets in de buurt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten